Duha na talíři

Duha na talíři

Všichni moc dobře víme, že pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je pro nás prospěšná. Dokonce různé barvy ovoce či zeleniny mají různé benefity pro naši kondici. Co barvička, to jiný účinek. Podívejme se, jak je která barva ovoce či zeleniny čemu prospěšná.

ŽLUTÁ ORANŽOVÁ, ČERVENÁ

Pravidelnou konzumací takto zbarvených potravin přispějete ke zlepšení své imunuty a metabolismu. Obsahují velké množství látek, které snižují riziko vzniku rakoviny, snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak a podporují tvorbu kolagenu. Do svého jídelníčku by měli červené, žluté a oranžové ovoce a zeleninu zařazovat především lidé, kteří bývají často nemocní, mají předpoklady k nádorovým onemocněním či se často vyskytují ve zdraví škodlivém prostředí (např. cigaretový kouř či výfukové plyny). Především oranžové ovoce a zelenina působí na zrak, pleť, vlasy a nehty a má pozitivní vliv na nervový systém. Červené potraviny mívají velmi vysoký obsah vitamínu C, které si tělo neumí vytvořit samo, a proto je důležité jej přijímat ve stravě či doplňcích stravy.

BÍLÁ

Bílé druhy ovoce a zeleniny např. květák, cibule, šalotka, česnek, žampiony, čínské zelí či banán jsou bohaté na draslík a obsahují tzv. fotochemikálie, což jsou aktivní látky, které chrání imunitu, blokují vznik a bujení karcinogenních látek. Zároveň snižují hladinu cholesterolu, vysoký krevní tlak a pomáhají dostávat do rovnováhy hormonální činnost.

ZELENÁ

Zeleně zbarvené potraviny obsahují chlorofyl (zelený pigment). Bohaté na chlorofyl jsou především bylinky, ale také brokolice a špenát a především řasy (např. chlorela nebo zelený ječmen). Zelené potraviny zmírňují srdeční potíže, zlepšují krevní oběh a pomáhají při psychických problémech a žaludečních problémech.

FIALOVÁ A MODRÁ

Modrých a fialových potravin sice není v přírodě mnoho, a o to více jsou důležité pro naše tělo. Patří totiž mezi nejsilnější antioxidanty – bojují s výskytem závažných nemocí, jako jsou Alzheimerova choroba nebo srdeční onemocnění. Jejich pravidelná konzumace dokáže výrazně zpomalit procesy stárnutí a skvělé jsou také na pročišťování organismu. Podobně jako červeně zbarvené potraviny barva přispívá k lepšímu prokrvení, zpevňují cévní stěny a zlepšují trávení.


21.10.2020, | Rubrika: ZDRAVÍ RODINY | tisk Vytisknout článek
Diskuze

* povinné údaje

Více informací
Doporučujeme

Arganový olejArganový olej
Arganový olej pokožku vyživuje, regeneruje a zanechává ji hebkou. Arganový olej je navíc zdrojem nenasycených mastných kyselin, antioxidantů a vitaminů, které pleť důkladně vyčistí a zklidní. » více o produktu

 
Anketa

Máte rádi zimu?

Archiv anket